Sultanahmet’te 1500 yıllık Bizans yapısı bulundu
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sultanahmet’te birkaç yıl önce Tapu ve Kadastro Müdürlüğü olarak kullanılan binayı ‘Ayasofya Müzesi’ haline getiriyor. Binanın onarım çalışmaları sırasında 1500 yıllık bir yapı bulundu.
Gazeteci Murat Bardakçı, “Son yılların en büyük arkeolojik keşfi: Sultanahmet’te bulunan 1500 yıllık bozulmamış Bizans yapısı” manşetiyle duyurduğu haberde, zemin, İstanbul’da Yenikapı kazılarından sonra yapılan en değerli arkeolojik keşiftir.
Bardakçı, kazı çalışmaları ve yapı hakkında şu bilgileri paylaştı:
“600 metrekare genişliğinde ve 6 metre 80 santimetre yüksekliğindeki yerin 5. yüzyılda, muhtemelen 5. yüzyılda yapıldığı iddia ediliyor, bazı eklerin mimari özellikleri altıncı veya altıncı yüzyılda sarnıç haline getirildiğini gösteriyor. 7. yüzyıl ve bugün hala dipte az miktarda su var.
Sultanahmet Meydanı bildiğiniz gibi o dönemin sosyal hayatında değerli bir yere sahip olan atlı araba yarışlarının yapıldığı bölge ünlü Bizans Hipodromu ve meydanın bazı yerlerinde görülen kalıntılar Hipodromun günümüze ulaşan taşlarıdır.
Hipodromdaki tekke-i şahadethanenin, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü binası ile İslam Eserleri Müzesi’nin yani gün ışığına çıkarılan yapının tam karşısında yer aldığı biliniyor. Bu yapının konumunun, bugünkü Sultanahmet Meydanı olan hipodromun dört buçuk metre altındaki orijinal yeri ile aynı kotta olması, kemerli yapının hipodromla bağlantılı olarak yapıldığını düşündürmektedir.
1500 yıllık bu yapı hakkında elimizdeki tek bilgi, Doğu Roma İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar uzanan 15 asır boyunca buranın “çöp” olarak kullanıldığı!
Bina şimdi kapsamlı bir şekilde incelenecek ve mekanın ne için yapıldığı, neden sarnıç haline getirildiği, hipodromla gerçekten bir ilgisi olup olmadığı, daha sonra yerden kapatılan bir tünelin nereye çıktığı gibi soruların cevapları bu araştırmalar sonucunda öğrenilecek.” (KAYNAK)