NATO üyeliği: İsveç ve Finlandiya süreci birlikte yürütecek
Finlandiya ve İsveç, NATO üyelik sürecini birlikte sürdüreceklerinin mesajını verdiler. İki ülkenin başbakanları, Ankara’nın onayının Temmuz ayına kadar geleceğine inandıklarını belirtti. Ankara, NATO üyeliği için onay bekleyen İsveç’e kırmızı ışık yakarken, hareketin iki İskandinav ülkesinde Kuran yakmasına izin verdiği gerekçesiyle Finlandiya’ya yeşil ışık yaktı. cevap vermedi.
NATO üyelik başvuruları Türkiye’nin onayına takılan İsveç ve Finlandiya başbakanları, üyelik sürecini değerlendirmek üzere İsveç’in başkenti Stockholm’de yeniden gündeme geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında iki lider, NATO üyelik sürecini birlikte götürmeye kararlı olduklarını vurguladı.
Perşembe günü Stockholm’de İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u ziyaret eden Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, “Başlayan bu yolculuk el ele devam etmeli” dedi. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için birlikte başvurduklarının altını çizen Marin, “NATO’ya birlikte üye olmak herkesin yararına olacaktır.”
İsveç’in “sınıfın yaramaz çocuğu” olarak gösterilmekten hoşlanmadığını ifade eden Marin, tıpkı Finlandiya gibi İsveç’in de İttifak’a üye olmak için tüm şartları yerine getirdiğini savundu.
Ev sahibi İsveç Başbakanı Kristersson düzenlediği basın toplantısında konuk Başbakan Marin ile hemfikir olduklarını belirterek, “Bu geziye birlikte çıktık. Üyelik yolculuğunu yeniden birlikte tamamlayacağız.” Yakın gelecekte ülkelerinin NATO üyesi olacağına inandıklarını vurgulayan iki cumhurbaşkanı, üyelik sürecinin Temmuz ayında Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesine kadar olumlu sonuçlanacağına inandıklarını dile getirdi.
Türkiye’nin çekinceleri
Avrupa Birliği’nin (AB) iki İskandinav üyesi İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından geçen yıl Mayıs ayında NATO’ya katılmak için başvurdu. NATO iki ülkeyi de dahil etmek istiyor ancak bunun için ittifakın 30 üye ülkesinin tamamının onayı gerekiyor.
Ancak Türkiye, iki ülkenin NATO’ya katılması konusunda çekince koymuş ve bu tavrına gerekçe olarak da iki ülkenin “terörle mücadelede yeterince kararlı olmamasını” göstermişti.
Son olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’in yakılması ve yırtılması olaylarının ardından İsveç’in NATO üyeliğini desteklemeyeceklerini açıklamıştı.
Buna rağmen Erdoğan, Finlandiya’nın üyelik başvurusuna olumlu yaklaştıklarının sinyallerini verdi. Finlandiya gazetesi “Ilta-Sanomat” tarafından Perşembe günü yayınlanan bir ankette yanıt verenlerin çoğu, Finlandiya’nın İsveç’in başvurusunu onaylaması daha uzun sürerse beklememesi gerektiğini savundu.
İsveç ve Finlandiya’nın başvurusuna bugüne kadar 28 NATO ülkesi onay verirken, Türkiye ve Macaristan bu konuda yeşil ışık yakmadı.
AFP/TY, Birleşik Krallık